WebP, dé opvolger van JPEG en PNG!

WebP staat op het punt om de meest gebruikte afbeelding formaten JPEG en PNG te vervangen. Het allergrootste voordeel van WebP is dat de bestanden beduidend kleiner zijn zonder verlies van grafische weergave. Verwacht wordt dat in het najaar van 2020 alle browsers WebP zullen ondersteunen. 

WebP, geen nieuwe techniek

In 2010 werd WebP door Google als een open-source format geïntroduceerd. Het bestandsformaat levert superieure loss-less compressie voor web afbeeldingen. Met andere woorden, het laden van de afbeeldingen in een website gaat sneller terwijl de kwaliteit van de afbeeldingen optimaal blijft. Daarnaast ondersteunt WebP net als bij PNG’s transparantie maar zijn is de bestandsgrootte tot wel 3x zo klein als een PNG.

Ondanks alle voordelen zijn er 10 jaar later maar bar weinig websites die gebruik maken van WebP. De oorzaak ligt bij een klein vruchtje waarvan de invloed net zo groot is als haar koppigheid; Apple. Apple weigerde om WebP te ondersteunen en toe te voegen aan WebKit, een verzameling softwarebibliotheken die het mogelijk maakt om webpagina’s te renderen, ontwikkeld door Apple. WebKit wordt oa gebruikt door Safari, de browser op Apple devices. Ook op IOS devices als iPhone en iPad wordt WebP niet ondersteund. Maar Apple is gezwicht en in de release notes van Safari 14 (iOS 14 & OS11) Beta is WebP eindelijk toegevoegd!

Je WordPress website gruwelijk versnellen met WebP!

Natuurlijk is een caching plugin zoals WP-Rocket een goede optie maar het is verstandiger om eerst te kijken naar het laaghangende fruit. Veel WordPress websites hanteren namelijk veel te grote afbeeldingen waardoor ze erg traag laden. Je afbeeldingen optimaliseren voor het web is daarom cruciaal en omzetting naar WebP is dan wellicht zeker iets om over na te denken! Als je dat doet dan moet je vooraf zelf wel een inschatting maken of het verstandig is; WebP kent (nog) niet de support zoals PNG en Jpeg.

Op dit moment wordt WebP ondersteund door Google Chrome desktop, Google Chrome Android, Microsoft Edge 18+, FireFox 65+, Opera 11.10+ Native Webbrowser Android 4.0+. Op dit moment is Chrome met 65.89% de meest gebruikte browser, gevolgd door Safari met 16.65%, FireFox met 4.26%, Samsung Internet met 3.43%, Opera met 2.05% en Edge met 1.91%. Wanneer Safari en iOS aan het rijtje met WebP ondersteuning toegevoegd worden is het het overwegen waard om over te stappen op WebP afbeeldingen en je website te verrijken met sneller ingeladen afbeeldingen. Check ook Statcounter!

Hoe kun je WebP afbeeldingen maken?

Je kunt hiervoor een plugin gebruiken, zoals bijvoorbeeld Polish van CloudFlare die je bestaande afbeeldingen in de website automatisch optimaliseert. Ook kun je WebP afbeeldingen maken met behulp van een plugin in Adobe Photoshop die je gratis via GitHub kunt downloaden en installeren.

Gebruiken jullie WebP zelf al?

Ja en wellicht heel gewaagd maar onze voorpagina is gestyled met WebP afbeeldingen. Het kan dus voorkomen dat, wanneer je onze site opent met een iPhone er geen afbeeldingen worden getoond. Dit is een kwestie van tijd en we nemen de gok. :) Daarnaast is onze website oa geoptimaliseerd met WP-Rocket dat er voor zorgt dat ie lekker snel laadt.

Wil je je website laten optimaliseren en ben je benieuwd naar wat dit kost als we dit voor je doen? Neem dan contact met ons op via 085-0516871 of mail naar info@e2omedia.nl!

Discussie

Onze blogs schrijven we op basis van onze kennis en ervaring. Wij laten echter zoveel mogelijk open voor eigen interpretatie en willen mensen niet in een bepaalde hoek drijven. Blijf experimenteren en proberen. De beste/mooiste oplossingen of eindresultaten schuilen soms achter de kennis.

Vragen

Heb je na het leven van deze blog vragen gekregen of kom je ergens niet uit? Laat het ons gerust weten! Mail naar info@e2omedia.nl of vul onderstaand contactformulier in!

MEER WETEN OVER ONZE DIENSTVERLENING? NEEM CONTACT MET ONS OP!

We vinden het altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen die ons enthousiasmeren met uitdagende projecten. Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Laat dan een berichtje achter en we nemen dezelfde werkdag contact met je op voor het maken van een kosteloze en vrijblijvende afspraak bij ons op kantoor of bij jou op de zaak.

[contact-form-7 id=”161″ /]