Videoproducties,
Websites & Vormgeving
Full-Service

Beginnen met Adobe Premiere – Editten

Heb je de vorige BLOG gelezen en staat je project klaar om te editten? Lees dan hieronder verder. Twijfel je of je je project goed hebt ingedeeld? Lees dan onze BLOG ‘Project aanmaken en klaar zetten’.

Wat voor video wil je maken?

In veel gevallen heb je al antwoord op deze vraag voordat je gaat filmen. Mocht dit niet het geval zijn bedenk dit dan in ieder geval voordat je gaat editten.
Zonder een idee kun je prima video’s maken, maar dat maakt het wel lastiger en helpt je creativiteit ook niet, want in veel gevallen kom je dan elke keer op dezelfde soort video uit.
Als je van te voren een idee hebt is het een uitdaging om dit ook daadwerkelijke voor elkaar te krijgen en zul je soms creatief moeten zijn en je kennis over het programma moeten verruimen.

Muziek

Muziek maakt of breekt je video. Wees hier dus kritisch in!
Er zijn tegenwoordig talloze websites waar je rechtenvrije muziek vandaan kunt halen om te gebruiken in je video’s. (Let op: Je mag de muziek gebruiken, niet doorverkopen of geld aan verdienen!)
Kies je muziek zorgvuldig, want deze zal voor een groot gedeelte de sfeer in je video bepalen. Heb je eigengemaakte muziek of muziek van iemand die je kent? Des te beter!
Maak ook een keus of je meerdere nummers wilt gebruiken en welke stukken je gaat gebruiken. Dit bepaalt dan natuurlijk ook de duur van je video.

Source monitor

Maak gebruik van je ‘source’ venster en ‘in’ en ‘out’ punten om snel te bepalen welk stuk video je wilt gebruiken. Dubbelklik op een video in je project bin en deze opent in het ‘source’ venster. Onder je video zie je een kleine tijdlijn en een blauwe cursor. Gebruik spatie om de video af te spelen of versleep de cursor met je muis om snel door de video te bladeren.
Zet met ‘i’ op je toetsenbord een ‘IN’ punt en met de ‘o’ een OUT point.

Heb je het goede stuk geselecteerd? Sleep de video dan naar je tijdlijn door met je muis op de video te gaan staan en deze naar je tijdlijn te slepen. Nu heb je alleen geselecteerde stukje video (en audio) op je tijdlijn.
Wil je alleen video of audio? Onder de video zie je in het midden 2 kleine icoontjes. De linker is video en de rechter is audio. Als je met de muis erop gaat staan verandert je muis in een handje en komt er te staan ‘Drag video only’ of ‘Drag audio only’. Sleep één van de 2 icoontjes naar de tijdlijn en voila.
De source monitor kan handig zijn, maar in sommige gevallen is het net zo handig om het object rechtstreeks vanuit je project bin te slepen.

Begin met een kale edit

Een video maak je in veel gevallen om een verhaal te vertellen. Om te zorgen dat je je daar mee bezighoudt is het altijd goed om te beginnen met een kale edit. Oftewel; geen effecten, transities of andere dingen die afleiden.
Zoek thema’s in je footage. Dit kunnen objecten, kleuren of zelfs bewegingen van de shots zijn. Heb je meerdere shots van een bepaald object? Houd deze dan bij elkaar. Gebruik dit.
Zorg in je edit ook voor een goede ‘flow’. Wissel dus niet te veel tussen langzame en snelle shots. Dit wordt onrustig. Maar dit is natuurlijk grotendeels smaak en daar valt over te twisten.
Gebruik de muziek voor de timing van de transitie. (Een transitie is de overgang van de ene clip naar de andere).

Tip: Lock je lagen als ze goed staan. Dit kan aan de linkerkant van je tijdlijn. Daar staat een klein ‘slot’ icoontje. Deze kun je aan en uitzetten.

Een paar handige shortkeys voor je tijdlijn

Commando Shortcut in macOS Shortcut in Windows
Play/Pauze Spatiebalk Spatiebalk
Inzoomen
Uitzoomen +/= +/=
Razor Tool C C

Selection Tool

Hiermee selecteer en (ver)sleep je eenvoudig objecten in je tijdlijn. Ook kun je video- en audio objecten inkorten door met je muis op het begin of eind van het object te gaan staan. Je muis verandert dan ook van icoon.

RazorTool

Met deze tool kun je in je video- of audiospoor knippen.
Maak je ergens in je video/audio object een knip? Dan kun je beide stukken apart bewerken, verplaatsen of zelfs één van de 2 verwijderen.

Ctrl + K = Split
Wil je ergens in je video- of audiospoor een knip? Zet dan je tijdlijn indicator op de plek waar je de knip wilt en druk op Ctrl+K en je krijgt direct een knip.

Y = Slip Tool

Heb je een object (video of audio) op je tijdlijn die qua vulling van de tijdlijn goed staat maar wil je net een ander stukje video/audio dan wat je hebt? Dan kun je een klein stukje afknippen, het object verplaatsen en dan aan de andere kant weer bijslepen. Maar met de Slip Tool kun je de inhoud verplaatsen zonder dat het object op je tijdlijn verplaatst. Kan heel handig zijn.

R = Rate Stretch Tool

Deze tool verlengt of verkort je video door de snelheid te veranderen. Dit kan heel handig zijn als je wilt spelen met diverse snelheden in je edit.

A = Track Select Forward Tool

Soms ben je in een edit bezig en wil je ergens halverwege iets toevoegen. Normaal zou je dan uitzoomen, alles aan de rechterkant selecteren en verslepen. Met deze tool selecteert het programma automatisch alles aan de rechterkant waar je klikt.
Houd Shift ingedrukt om alleen alles van 1 spoor te selecteren.

A + Shift = Track Select Backward Tool

Dit werkt hetzelfde als de ‘Track Select Forward Tool’ maar dan de andere kant op. Nu selecteert hij dus alles aan de linkerkant van de plek waar je klikt.

T = Type Tool

Met deze tool kun je tekst toevoegen aan je video.
Je kan nu ergens in op je video klikken en beginnen met typen of je creëert een tekstkader door ergens te klikken en opzij te slepen en dan los te laten.
Als je iets getypt hebt verschijnt er op je tijdlijn een roze object waar je kan bepalen waar en hoe lang de tekst in beeld moet komen. Als je dit object selecteert zie je in het ‘Effect controls’ paneel nu ook een ‘Text’ opties met een klein pijltje aan de linkerkant. Hiermee klap de opties uit.
Bij ‘Source text’ kun je lettertype, grootte en nog veel meer aanpassen. Bij ‘Transform’ kun je het object plaatsen waar je wil.
Tip: Lees meer over text bewerken in onze BLOG ‘Text bewerken en animeren in Adobe Premiere’.