Hoe komt een WordPress website tot stand?

Om een WordPress website te kunnen presenteren op het internet zijn er een aantal ingredienten nodig.
Zo moet je een domeinnaam claimen en je hosting kiezen. Daarnaast moet je ook nog nadenken over databases, FTP, SQL, snelheid, mailservers en beveiligingen…
Wattes? Ja, precies.
Voor ons is het natuurlijk allemaal gesneden koek maar voor veel van onze klanten klinkt dit als vage abracadabra. Wellicht biedt deze blog dan ook ietwat opheldering. :)

De domeinnaam van je WordPress website

Iedere website begint met een domeinnaam.
Een domeinnaam is het adres van je website op het internet, zoals bijvoorbeeld e2omedia.nl. E2omedia is het domein en .nl is de domeinextensie.
Je mag zelf bedenken welke domeinnaam je kiest zolang je je houdt aan onderstaande regels;

 • Een domeinnaam mag alleen letters (a – z), cijfers (0 – 9) of het liggende streepje (-) bevatten;
 • Een domeinnaam heeft minimaal 2 en maximaal 63 tekens.
 • Een domeinnaam mag flirten met de openbare orde of de goede zeden.
 • Domeinnamen met ftp.nl, mail.nl, nl.nl, www.nl. zijn niet te registereren.

Doorgaans zijn domeinnamen erg voordelig en bij veel hostingbedrijven inbegrepen in de pakketten zoals onder ander bij XelMedia.nl.
Desalniettemin worden sommige domeinnamen tegen torenhoge bedragen doorverkocht door partijen die je lekker maken met mooie verhalen over je vindbaarheid en je bang maken om een fantastische kans te missen. Dit leidt er toe dat sommige ondernemers beschikken over een heel arsenaal aan domeinnamen die niet gebruikt worden of slechts als doorverwijzing ingezet worden.
Ons advies is om daar niet op in te gaan;

 • Bol.com, coolblue.nl, zalando.nl hebben nietszeggende domeinnamen maar scoren desondanks uitstekend in vindbaarheid. Wij weten hoe ze dit doen en we kunnen het je laten zien.
 • Op een lege kavel bezorgt de postbode geen post. Een domeinnaam zonder website heeft geen waarde in Google. Geen website equals geen content equals geen zichtbaarheid.
 • Doorverwijzingen naar een bestaande website heeft geen zin als een lege domein sowieso al niet zichtbaar is.

Wat is hosting precies?

Eenmaal een domeinnaam aangeschaft dan is het zaak om de hosting op te zetten.
Hosting of webhosting is de virtuele ruimte waarop de data van je website opgeslagen staat. Deze ruimte staat op een externe computer, de server, die in verbinding staat met het internet. Kort gezegd zorgt een webhostingbedrijf ervoor dat je website 24/7 per dag online beschikbaar is.

In je hostingomgeving krijg je toegang tot een aantal essentiele zaken, ieder met een eigen inlogcode;

 • Direct Admin Panel/C-panel/Plesk; Dit is het besturing systeem van je hosting omgeving. Hierin kun je de instellingen van je database, mail en ftp gegevens benaderen.
 • MySQL: het managementsysteem van de database van je website. SQL is de codetaal. Het programma Php-MyAdmin is de webapplicatie van het systeem.
 • FTP: De brug om de bestanden van de database naar je hostingomgeving over te hevelen. Doe je dit zelf, dan heb je het programma Filezilla nodig.

Bij de oplevering van een website die we bouwen op een eigen domein overhandigen we deze aan je betreffende hostingpartij zodat zij onze site kunnen publiceren op jouw domein.

Ons advies:

 • Kies een hostingbedrijf dat je kunt bereiken;
 • Kies voor een hoge servicegraad want hosting is en blijft complex. Een paar tientjes meer per jaar weegt niet op tegen de frustratie en tijd als je vastloopt;
 • Zet meteen een SSL certificaat op het domein; dit is een beveiliging in de verbinding tussen de server van je website en de internetbrowser. Laat je voorlichten en kies bij voorkeur niet voor een gratis certificaat vanwege de beperkingen;
 • Kies een hostingpartij die gespecialiseerd is in je website platform en in staat is je website snel en stabiel te laten draaien;

Naast de hosting van je website heb je ook de mogelijkheid om direct een mailbox in te laten stellen met de naam van je domein. Bijvoorbeeld info@domeinnaam.nl.

Tip:
Mocht je al een website hebben en je wilt overstappen, vraag dan vooraf wat de consequenties zijn voor je reeds ingestelde mailbox. Maak altijd backups voor je overstapt!

Discussie

Onze blogs schrijven we op basis van onze kennis en ervaring. Wij laten echter zoveel mogelijk open voor eigen interpretatie en willen mensen niet in een bepaalde hoek drijven. Blijf experimenteren en proberen. De beste/mooiste oplossingen of eindresultaten schuilen soms achter de kennis.

Vragen

Heb je na het leven van deze blog vragen gekregen of kom je ergens niet uit? Laat het ons gerust weten! Mail naar info@e2omedia.nl of vul onderstaand contactformulier in!

MEER WETEN OVER ONZE DIENSTVERLENING? NEEM CONTACT MET ONS OP!

We vinden het altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen die ons enthousiasmeren met uitdagende projecten. Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Laat dan een berichtje achter en we nemen dezelfde werkdag contact met je op voor het maken van een kosteloze en vrijblijvende afspraak bij ons op kantoor of bij jou op de zaak.

[contact-form-7 id=”161″ /]