Beginnen met Adobe Premiere: Project aanmaken en klaarzetten

Adobe Premiere is een professioneel programma om je video’s mee te bewerken. De reden waarom je voor dit programma zou kunnen kiezen is omdat het veel gebruikt wordt en er daarom ook veel tutorials over zijn. Uiteindelijk moet je kiezen voor wat je zelf fijn vindt werken.

VOORDAT JE GAAT BEGINNEN

Allereerst een belangrijke tip voor het werken met Adobe Premiere. Maak voor elk project wat je gaat doen een nieuwe map (Let op schijfruimte) met de naam van je project en maak daarin de volgende submappen:

  • Project
  • Videos
  • Images
  • Audio

Zet alle bronbestanden die je wilt gaan gebruiken eerst in één van die mappen. Op die manier voorkom je dat Premiere de bestanden niet kan vinden als je ze per ongeluk verplaatst of verwijderd. De map ‘Project’ gebruiken we om het Adobe project in op te slaan.
Geef je bronbestanden ook een naam die te maken heeft met je project.

PROJECT AANMAKEN

Open Adobe Premiere. Aan de linkerkant kun je kiezen voor ‘New Project’. Als je daar op klikt krijg je een venster. Hier staan alle basisinstellingen al goed en hoef je in principe alleen een projectnaam op te geven en de locatie van het project. Kies hiervoor dus de map die je zojuist hebt aangemaakt.

SCHERMINDELING VAN ADOBE PREMIERE

Net als Windows bestaat Adobe Premiere uit allerlei vensters. Gelukkig kun je je werkruimte indelen zoals je zelf wilt, deze ‘Workspace’ kun je, als je tevreden bent met je indeling ook opslaan. Hierover later meer. Als je met Adobe Premiere begint zijn dit de belangrijkste vensters:

  • Project
  • Timeline
  • Program
  • Source
  • Effect controls

De namen staan in kleine witte letters linksboven in de hoek van elk scherm.

Project

Het project venster is je zogenaamde ‘bin’ waar je alle bestanden naar toe sleept die je gaat gebruiken. Gebruik hier dezelfde mappenstructuur als op je besturingssysteem. Houd het overzichtelijk.

Timeline

Dit is je tijdlijn en de daadwerkelijke plek waar je je edit gaat maken. Hier sleep je video’s, audio en/of plaatjes naar toe die je in je video wilt hebben.

Program

Dit venster laat zien wat er op de tijdlijn te zien is.

Tip:
Heb je 2 of meer schermen? Sleep dan het program venster naar het andere scherm en houd je werkruimte apart van deze monitor

Source

Als je in de project bin dubbelklikt op een video, plaatje of audio dan opent deze in de source window. Hier kun je het bestand bekijken en beluisteren zonder hem in de tijdlijn te zetten. Ook kun je hier ‘in’ en ‘out’ punten zetten. Lees meer hierover in onze BLOG ‘Editten’.

EFFECT CONTROLS VAN ADOBE PREMIERE: VIDEO

Alles wat je op de tijdlijn aanklikt kan bewerkt worden in je ‘Effects’ panel. Standaard onderwerpen die daar staan zijn voor video:

1. Motion

Bepaal hier de plaatsing van het object d.m.v. positie, schaal, rotatie etc.

2. Opacity

Bepaal hier de opacity, oftewel of de video door moet schijnen ja of nee. En hoeveel. Daarnaast heb je de mogelijkheid tot het kiezen van een Blend mode. Dit bepaalt hoe het object omgaat met de laag eronder. Hetzelfde als in Photoshop.

3. Time Remapping

Hier kun je de snelheid van het object bepalen. Hiervoor zijn ook andere (makkelijkere) methodes. Lees meer hierover in onze BLOG ‘Editten’.

EFFECT CONTROLS VAN ADOBE PREMIERE: AUDIO

1. Volume

Dit spreekt voor zich. Hier bepaal je je volume.

2. Channel volume

Je zou denken dat dit hetzelfde is als nummer 1. In feite is dat ook zo, maar het verschil zit hem in het feit dat je bij channel volume links en rechts apart kunt bedienen.

3. Panner

Hier bepaal je de balans tussen links en rechts. Deze lijkt weer op channel volume maar werkt net even anders.

BESTANDEN TOEVOEGEN AAN ADOBE PREMIERE

Dit kan op meerdere manieren. Hier zijn er 3:

1. Klik op ‘File’ > ‘Import…’ (Ctrl + i)

Kies nu je bestanden. Wil je meerdere selecteren houd dan de Ctrl knop ingedrukt terwijl je de juiste bestanden aanklikt.

2. Dubbelklik in je project bin

Nu opent hetzelfde scherm als in optie 1.

3. Sleep de bestanden naar je project bin

Zoek op je besturingssysteem naar de juiste map (Zie hoofdstuk 1: Mappenstructuur aanmaken) en selecteer de bestanden die je wilt. Sleep deze bestanden nu naar je project bin in Premiere.

Tip:
Je kan ook mappen naar je project bin slepen

TIJDLIJN AANMAKEN

Wil je exact dezelfde sequence instellingen als je bronbestanden? Dan kun je ook één van de video’s naar het tijdlijn venster slepen zonder een tijdlijn aan te maken. Premiere creëert dan zelf een tijdlijn. Je sequence krijgt dan dezelfde naam als dit videobestand, maar die kun je wijzigen.
Wil je zelf de instellingen bepalen? Klik dan op het papier icoontje (Nieuw item) rechtsonder in je project bin (naast het prullenbak icoontje) en kies ‘Sequence…’.
Er opent nu een nieuw venster waar je je tijdlijn een naam kan geven (Dit kan later gewijzigd worden), maar nog belangrijker; Hier bepaal je welke kwaliteit je wilt.
In veel gevallen zal dat zijn ‘HDV 1080p24’. Maak hier de juiste keus voor jezelf.
Zodra je de tijdlijn gekozen hebt verschijnt er in de tijdlijn venster een daadwerkelijke tijdlijn en word je program venster actief.

Je tijdlijn bestaat uit video- en audiosporen. Net als in je Photoshop kun je in lagen werken.
Heb je een video in spoor 1 en spoor 2 boven elkaar staan? Dan zal spoor 2 zichtbaar zijn. Maak je spoor 2 doorzichtig met behulp van de ‘opacity’ tool in ‘effect controls’, dan zul je videospoor 1 er doorheen zien.

Discussie

Onze blogs schrijven we op basis van onze kennis en ervaring. Wij laten echter zoveel mogelijk open voor eigen interpretatie en willen mensen niet in een bepaalde hoek drijven. Blijf experimenteren en proberen. De beste/mooiste oplossingen of eindresultaten schuilen soms achter de kennis.

Vragen

Heb je na het leven van deze blog vragen gekregen of kom je ergens niet uit? Laat het ons gerust weten! Mail naar info@e2omedia.nl of vul onderstaand contactformulier in!

MEER WETEN OVER ONZE DIENSTVERLENING? NEEM CONTACT MET ONS OP!

We vinden het altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen die ons enthousiasmeren met uitdagende projecten. Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Laat dan een berichtje achter en we nemen dezelfde werkdag contact met je op voor het maken van een kosteloze en vrijblijvende afspraak bij ons op kantoor of bij jou op de zaak.

[contact-form-7 id=”161″ /]