Beginnen met Adobe Premiere: Het editten

Heb je de vorige BLOG gelezen en staat je project klaar om te editten? Lees dan hieronder verder. Twijfel je of je je project goed hebt ingedeeld? Lees dan onze BLOG ‘Project aanmaken en klaar zetten’.

WAT VOOR VIDEO WIL JE MAKEN?

In veel gevallen heb je al antwoord op deze vraag voordat je gaat filmen. Mocht dit niet het geval zijn bedenk dit dan in ieder geval voordat je gaat editten.

Zonder een idee kun je prima video’s maken, maar dat maakt het wel lastiger en helpt je creativiteit ook niet, want in veel gevallen kom je dan elke keer op dezelfde soort video uit.
Als je van te voren een idee hebt is het een uitdaging om dit ook daadwerkelijke voor elkaar te krijgen en zul je soms creatief moeten zijn en je kennis over het programma moeten verruimen.

MUZIEK

Muziek maakt of breekt je video. Wees hier dus kritisch in!
Er zijn tegenwoordig talloze websites waar je rechtenvrije muziek vandaan kunt halen om te gebruiken in je video’s. (Let op: Je mag de muziek gebruiken, niet doorverkopen of geld aan verdienen!)
Kies je muziek zorgvuldig, want deze zal voor een groot gedeelte de sfeer in je video bepalen. Heb je eigengemaakte muziek of muziek van iemand die je kent? Des te beter!
Maak ook een keus of je meerdere nummers wilt gebruiken en welke stukken je gaat gebruiken. Dit bepaalt dan natuurlijk ook de duur van je video.

SOURCE MONITOR

Maak gebruik van je ‘source’ venster en ‘in’ en ‘out’ punten om snel te bepalen welk stuk video je wilt gebruiken. Dubbelklik op een video in je project bin en deze opent in het ‘source’ venster. Onder je video in de source monitor zie je een kleine tijdlijn en een blauwe cursor. Gebruik spatie om de video af te spelen of versleep de cursor met je muis om snel door de video te bladeren.
Zet met ‘i’ op je toetsenbord een ‘IN’ punt en met de ‘o’ een OUT punt.

Heb je het goede stuk geselecteerd? Sleep de video dan naar je tijdlijn door met je muis op de video te gaan staan en deze naar je tijdlijn te slepen. Nu heb je alleen het geselecteerde stukje video en audio op je tijdlijn.

Wil je alleen de video of audio?
Onder de video zie je in het midden 2 kleine icoontjes. De linker is video en de rechter is audio. Als je met de muis erop gaat staan verandert je muis in een handje en komt er te staan ‘Drag video only’ of ‘Drag audio only’. Sleep één van de 2 icoontjes naar de tijdlijn en voila.

De source monitor kan handig zijn, maar in sommige gevallen is het net zo handig om het object rechtstreeks vanuit je project bin te slepen.

BEGIN MET EEN KALE EDIT

Een video maak je in veel gevallen om een verhaal te vertellen. Om te zorgen dat je je daar mee bezighoudt is het altijd goed om te beginnen met een kale edit. Oftewel; geen effecten, transities of andere dingen die afleiden.
Zoek thema’s in je footage. Dit kunnen objecten, kleuren of zelfs bewegingen van de shots zijn. Heb je meerdere shots van een bepaald object? Houd deze dan bij elkaar. Gebruik dit.
Zorg in je edit ook voor een goede ‘flow’. Wissel dus niet te veel tussen langzame en snelle shots. Dit wordt onrustig. Dit is natuurlijk grotendeels smaak en daar valt over te twisten.

Gebruik ook de muziek voor de timing van de transitie. (Een transitie is de overgang van de ene clip naar de andere).

Tip:
‘Lock’ je lagen als je ze goed hebt staan. Dat voorkomt dat je ze per ongeluk verplaatst. Dit kan aan de linkerkant van je tijdlijn. Daar staat een klein ‘slot’ icoontje. Deze kun je aan en uitzetten.

Een paar handige shortkeys voor in je sequence

Dit geldt in je source monitor, edit sequence, effect controls etc. In- en uitzoomen kan ook als je ALT ingedrukt houdt en met je muiswiel scrolt.
Hiermee selecteer en (ver)sleep je eenvoudig objecten in je tijdlijn. Ook kun je video- en audio objecten inkorten door met je muis op het begin of eind van het object te gaan staan. Je muis verandert dan ook van icoon.
Met deze tool kun je in je video- of audiospoor knippen. Maak je ergens in je video/audio object een knip? Dan kun je beide stukken apart bewerken, verplaatsen of zelfs één van de 2 verwijderen.

Wil je ergens in je video- of audiospoor een knip? Zet dan je tijdlijn indicator op de plek waar je de knip wilt en druk op Ctrl+K en je krijgt direct een knip.

Heb je een object (video of audio) op je tijdlijn die qua vulling van de tijdlijn goed staat maar wil je net een ander stukje video/audio dan wat je hebt? Dan kun je een klein stukje afknippen, het object verplaatsen en dan aan de andere kant weer bijslepen. Maar met de Slip Tool kun je de inhoud verplaatsen zonder dat het object op je tijdlijn verplaatst. Kan heel handig zijn.
Deze tool verlengt of verkort je video door de snelheid te veranderen. Dit kan heel handig zijn als je wilt spelen met diverse snelheden in je edit.
Soms ben je in een edit bezig en wil je ergens halverwege iets toevoegen. Normaal zou je dan uitzoomen, alles aan de rechterkant selecteren en verslepen. Met deze tool selecteert het programma automatisch alles aan de rechterkant waar je klikt.
Houd Shift ingedrukt om alleen alles van 1 spoor te selecteren.
Dit werkt hetzelfde als de ‘Track Select Forward Tool’ maar dan de andere kant op. Nu selecteert hij dus alles aan de linkerkant van de plek waar je klikt.
Met deze tool kun je tekst toevoegen aan je video.
Je kan nu ergens in op je video klikken en beginnen met typen of je creëert een tekstkader door ergens te klikken en opzij te slepen en dan los te laten.
Als je iets getypt hebt verschijnt er op je tijdlijn een roze object waar je kan bepalen waar en hoe lang de tekst in beeld moet komen. Als je dit object selecteert zie je in het ‘Effect controls’ paneel nu ook een ‘Text’ opties met een klein pijltje aan de linkerkant. Hiermee klap de opties uit.
Bij ‘Source text’ kun je lettertype, grootte en nog veel meer aanpassen. Bij ‘Transform’ kun je het object plaatsen waar je wil.

BEGINNEN MET EDITTEN

Om te beginnen kun je diverse video’s naar je tijdlijn slepen, of openen in de source monitor en daar je in- en out punten selecteren. Als je met de muis op het uiteinde van een ‘clip’ gaat staan (Een clip is een stuk audio of video in je tijdlijn) dan zul je zien dat je muis icoon verandert in een haakje met een pijl. Je kunt op dat moment de video uitrekken of inkorten.

Ga nu van een aantal clips die je op je tijdlijn hebt staan de goede stukken uitzoeken en zet ze achter elkaar. Probeer nu de transities (Overgang van de ene clip naar de andere) op de maat van de muziek te krijgen. Gebruik de short keys hierboven om snel te kunnen werken en te schakelen tussen bijvoorbeeld de razor tool (C) en selectie tool (V).

Je kunt meerdere audio- en videosporen aanmaken als dat nodig is. De video op het hoogste spoor ligt bovenop en zal zichtbaar zijn. Als je bijvoorbeeld 2 clips boven elkaar hebt liggen en je selecteert de bovenste en je maakt bij effect controls de video kleiner (Scale) dan zul je zien dat de video eronder zichtbaar wordt.

Probeer nu een eenvoudige en korte video te maken.

Discussie

Onze blogs schrijven we op basis van onze kennis en ervaring. Wij laten echter zoveel mogelijk open voor eigen interpretatie en willen mensen niet in een bepaalde hoek drijven. Blijf experimenteren en proberen. De beste/mooiste oplossingen of eindresultaten schuilen soms achter de kennis.

Vragen

Heb je na het leven van deze blog vragen gekregen of kom je ergens niet uit? Laat het ons gerust weten! Mail naar info@e2omedia.nl of vul onderstaand contactformulier in!

MEER WETEN OVER ONZE DIENSTVERLENING? NEEM CONTACT MET ONS OP!

We vinden het altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen die ons enthousiasmeren met uitdagende projecten. Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Laat dan een berichtje achter en we nemen dezelfde werkdag contact met je op voor het maken van een kosteloze en vrijblijvende afspraak bij ons op kantoor of bij jou op de zaak.

[contact-form-7 id=”161″ /]