8 goede redenen om te kiezen voor WordPress

WordPress is een wereldwijd open source Content Management System (CMS). Open source houdt in dat de broncode om in WordPress te kunnen programmeren open is gesteld. Programmeurs over de gehele wereld werken dagelijks om WordPress constant te verbeteren en te onderhouden. Per jaar jaar komen er dan ook zo’n 8-10 WordPress updates uit die WordPress laten voldoen aan de laatste technische eisen en functionaliteiten. Met WordPress ben je verzekerd van hoge continuïteit.

Niet iedere WordPress website ziet er hetzelfde uit en dat komt omdat WordPress website worden opgebouwd vanuit zogenaamde themes.

Een theme is een template of sjabloon die het uiterlijk van een WordPress website bepaalt. In een theme zijn alle karakteristieke statische vlakken waarin de content (inhoud) wordt getoond reeds vastgelegd. Hierbij moet je denken aan de plaatsing van een logo, de uitlijning van een menustructuur, de hoeveelheid functionaliteiten, de inrichting van je header of footer, etc. Binnen het theme kun je de website stijlen zoals je wilt. Je kunt alle kleuren aanpassen, de lettertypes veranderen, je eigen logo, favicons en afbeeldingen uploaden en ga zo maar door.

Belangrijk om te vermelden; ieder theme heeft zijn eigen softwarematige architectuur. Dit betekent dat niet iedere theme hetzelfde werkt. Alle themes hebben hun eigen instellingen en interfaces waardoor iedere developer iedere WordPRess website opnieuw zal moeten leren kennen tenzij door hem zelf gebouwd.

Er zijn drie soorten themes voor je WordPress website te verkrijgen:

  • Gratis downloads
  • Betaalde downloads via bijvoorbeeld Themeforest.com (=ons advies)
  • Op maat gemaakte themes door externe webdevelopers

Gratis downloads
Er zijn tal van gratis te downloaden WordPress themes te downloaden op het internet. Alhoewel dat er met deze gratis WordPress themes snel een website kan worden gerealiseerd kleven er ook nadelen aan vast. Veel van de gratis themes zijn enorm beperkt in hun functionaliteit en visuele weergave. Te denken valt hier aan responsiveness (meeschalen op verschillende beeldformaten), te karige headers en footers of gewoon geen uitgebreide layout in de pagina’s.
Een ander nadeel is dat er ook vaak geen sprake is van update licenties waardoor de theme technisch stil blijft staan (instabiel wordt) terwijl WordPress zelf periodiek wordt verbeterd met updates.

Betaalde downloads (=ons advies!)
Ons inziens de beste optie. Wereldwijd zijn er miljoenen developers die hun geld verdienen met de massaverkoop van één of meerdere theme’s die zij hebben ontwikkeld voor het grote publiek. Het voordeel van een dergelijk theme is dat de aanschafkosten veel lager liggen dan een speciaal voor jou ontwikkelde theme. Immers, een op maat gemaakte theme kan alleen aan jouw verkocht worden waardoor de ontwikkelingsuren van de developer volledig voor je eigen rekening vallen.
Betaalde themes gericht op de massaverkoop kosten gemiddeld 50-100 euro waarmee je dan verzekerd ben van een goede website.
Een groot voordeel is dat je bij betaalde themes veel gebruikersreviews kunt vinden en een goede inschatting kunt maken van de kwaliteit.
Tevens zijn betaalde themes ook voorzien van updatelicenties en support waardoor je gegarandeerd een stabiele website behoudt voor nu en in de toekomst.

Onze redenatie is dat een betaalde theme even goed is als iedere andere op maat gemaakte website dus waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden als je letterlijk kunt kiezen uit duizenden goede themes wereldwijd die zichzelf al hebben bewezen?

Op maat gemaakte themes
Wil je echt iets speciaals? Iets dat nog nergens is gezien? Een theme die volledig rekening houdt met al je persoonlijke stijlelementen en designs? Dan ben je echt aangewezen op een op maat gemaakte theme. Het grootste voordeel is dat je een dan kiest voor een letterlijk unieke website met een volledig eigen identiteit. Het nadeel is dat er sprake is van ontwikkelingskosten die je moet betalen. Immers, je zet een developer aan het werk om een theme speciaal voor je te bouwen die je anders voor 50-100 euro had kunnen kopen.

Het WordPress Content Management System (CMS) wordt aangestuurd met een theme. Dat wil zeggen dat er een een sjabloon of template nodig om de website gestalte te geven. Naast een theme wordt de functionaliteit aangestuurd met behulp van plugins. Plugins zijn applicaties die je kunt downloaden via de plugin store binnen je WordPress CMS. De plugins zijn zowel betaald als onbetaald. Er zijn wereldwijd honderdduizenden verschillende plugins  te vinden met elk denkbare functie om je website te verrijken met functionaliteit.

Ook kun je plugins downloaden via bijvoorbeeld Themeforest’s zusje, Codecanyon, die beschikt over fantastische plugins met een klein prijskaartje.

Ben je een verhuurbedrijf en zoek je een mogelijkheid om online producten te verhuren met een boekingssysteem? Of ben je kapper en wil je je klantenkring online een afspraak laten plannen die meteen in je agenda wordt geschoten? Je kunt het zo gek niet bedenken, alles is al een keer uitgevonden.

WordPress is gebruiksvriendelijk en werkt zeer intuïtief. Het bedieningsmenu is afgestemd op meerdere talen en logisch ingedeeld. Zowel beginners als ervaren gebruikers kunnen ermee werken. Je hoeft geen verstand van codetaal te hebben om een WordPress website in de basis in te richten maar het is wel aan te bevelen wanneer je buiten de limieten van je gekozen WordPress theme wilt werken.

Niet alleen eigenschappen zoals open source en updates zorgen voor een lange levensduur. WordPress is technisch zo ingericht dat je langer van je WordPress website kunt profiteren. Zelfs al wil je een nieuwe WordPress website.

WordPress websites worden gevormd door een zogenaamde theme, ook wel template of sjabloon genoemd die is geïnstalleerd in het WordPress Content Management System (CMS). Het mooie van WordPress is dat de content (inhoud) van pagina’s en de mediabibliotheek (afbeeldingen en bestanden) los staan van het WordPress CMS. Wanneer je kiest om je WordPress website te voorzien van een nieuw uiterlijk kun je heel eenvoudig en veilig een andere theme installeren over je huidige WordPress website.
Het enige dat je wel moet doen is nadien je content opnieuw voorzien van een gewenste layout.

Kortom, wil je een nieuwe WordPress website terwijl je al eentje hebt, dan is het een fluitje van een cent om er een nieuwe overheen te installeren.
Je content, SEO ranking en url structuur blijven volledig behouden.
Top toch?

Van oudsher is WordPress een blog platform dat zich de afgelopen jaren, oa door het open source karakter, heeft ontwikkeld tot een bijzonder veelzijdig website platform. Je kunt WordPress inzetten als een website met statische content, inhoud die weinig wijzigt, maar ook als website met een meer dynamisch karakter zoals een webshop met regelmatig wijzigende artikelen.

Wil je je WordPress CMS omtoveren als webshop dat heb je de WooCommerce nodig, een plugin die je WordPress website verandert in een geavanceerde webshop. WooCommerce is op haar beurt weer uit te breiden met gratis en betaalde plugins, zoals kassa-, magazijn- en administratieve koppelingen of betalingsmogelijkheden.

Geloof het of niet maar WordPress is het meest geliefde CMS in Google. Dit komt oa door het open source karakter waarbij de WordPress software altijd voldoet aan de laatste eisen in Google maar ook doordat WordPress simpelweg op elk denkbaar front valt aan te passen.

“Hi Hilbert, wat kost een website? Ik hoef niet een hele grote en moet eenvoudig zijn als ik zelf iets aan wil passen. En ik wil bovenaan staan in Google maar ik heb geen ruim budget.”

Utopie? Nee, dat niet.
WordPress is in de basis een gratis platform. Het betekent dat je slechts een domeinnaam en hostingpakket hoeft te regelen waarna je meteen een WordPress installatie kunt doen, inclusief 3 (beperkte) themes.
Het enige is dat je wel enige kennis van WordPress moet hebben en daar zit ‘m het verschil met andere gratis platformen zoals bijvoorbeeld Wix, Weebly, Jimdo of SquareSpace.

Het grote verschil is dat WordPress een wereldwijs open source platform is. Open source betekent dat de broncode van WordPress toegankelijk is voor developers over de gehele wereld. WordPress wordt dagelijks door duizenden gebruikers verbeterd en komt dan ook met 8-10 updates per jaar.
Platformen als Wix, Weebly, Jimdo of SquareSpace zijn closed source platformen en worden beheerd door slechts één bedrijf.
Je zou je eigen conclusie hieruit kunnen trekken als het gaat om risico…

Platformen als Wix, Weebly, Jimdo of SquareSpace vooral zijn ingestoken op eenvoud en gebruiksgemak voor de doe-het-zelver. Ideaal voor de kleine ondernemer die snel en eenvoudig zonder kennis van codetaal een website online wil hebben. True.
Maar wanneer het aan komt op de iets gevorderde gebruiker die letterlijk alle touwtjes in handen wil hebben schieten deze platformen ten opzichte van WordPress te kort.
In WordPress kun je letterlijk alles aanpassen, tweaken en tunen. Je zult wel kennis van zaken moeten hebben maar wanneer je de mogelijkheden in WordPress eenmaal kent wil je niet terug naar platformen als Wix, Weebly, Jimdo of SquareSpace.

Maar als WordPress gratis is, waar betaal ik dan voor als een website koop?
Heel simpel, voor de tijd die wij er aan spenderen om jouw gratis WordPress website, theme, te stylen en in te stellen naar jouw maatstaven. Ook al kies je een betaalde theme voor 50-100 euro, hij zal wel ingericht moeten worden waar tijd mee gemoeid is.
In theorie betaal je dan ook niet voor WordPress maar voor de tijd die wij nodig hebben voor jouw wensen en eisen.
Van het inrichten van je CMS, footer & header, het opmaken van de pagina’s, de gewenste kleurstellingen en gebruikte lettertypes tot de kleinste SEO instellingen, tekst redigaties en optimaliseren van afbeeldingen voor het web.

Fotografie E2O Media

Foto’s nodig? Boek een fotoshoot!

Wil je je graag laten zien op je website of drukwerk? Maar ontbreekt het je aan goede foto’s? Geen nood, wij beschikken over een professionele fotostudio en helpen je graag.

€150 excl. BTW | Duur: 1 uur | Aantal foto’s: 15
Gratis bij aanschaf van een maatwerk website!

Meer weten over onze dienstverlening? Neem contact met ons op!

We vinden het altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen die ons enthousiasmeren met uitdagende projecten. Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Laat dan een berichtje achter en we nemen dezelfde werkdag contact met je op voor het maken van een kosteloze en vrijblijvende afspraak bij ons op kantoor of bij jou op de zaak.